top of page

UZMAN HEKİMLİK, AMA HANGİ BRANŞ BANA UYGUN- 2

Yeni mezun arkadaşlardan “şu branş nasıl?” şeklinde sorular görünce kendi kişisel bakış açımdan mantık dahilinde bölümlerle ilgili naçizane 2 seri bir yazı yazmayı düşündüm. Umarım faydalı olur ara ara benzetme yaparak anlatmak istediğimi daha net belirtebileceğimi düşünüyorum. Metaforlara ilgisi olmayan arkadaşlardan şimdiden özür dilerim:)

Şimdi arkadaşlar “şu branş nasıl”dan önce” ben neyim? neyi severim? benden ne olursa ileriki hayatta daha verimli olurum?, daha başarılı, daha motive çalışırım?” ı bilmek lazım. Yani siz çok güzel bir pirzola iseniz dilimleyip kavurma yapmayın, kendinizden gidin mangalda güzel bir pirzola olun. Akdeniz mutfağı bir kişiliğiniz var iken, gidip acılı adana bölümü olmaya zorlamayın. Sonrasında ya istifa ile sonuçlanıyor sonu, ya da mutsuz uzman.

Geçen ki yazımda değindiğim “sağlıklı uzmanlık dalı-sağlıklı tercih” üzerinden gideceğim umarım faydası olur.

Hatırlayalım DSÖ nün sağlık tanımı ne idi? Fiziksel, ruhsal ve sosyal tam iyilik hali. O zaman başlayalım;


Önce kendimizi check edelim;

1-Fiziksel olarak meslek dallarından hangilerini yapabilirim? Her insan her şeye adapte olur. Ama sonunda harap olan olabilir, dinç kalan olabilir. (Mesela; zor cerrahiler, fiziksel yeterlilik istemekle birlikte minör diyebileceklerimiz o kadar fiziksel güç istemeyebilirler. Cerrahi dal harici sürekli sizden koşuşturma icap, poliklinik hastası orası burası isteyen dahili branşlar da olabilir (sonrasında yan dal vs ile tabi ki kurtulabilirsiniz o ayrı) onlarda da fiziksel durum önemli.


2-Ruhsal olarak nasıl biriyim? (arada depresyona girip çıkarım, biraz dünyaya siyah gözlükle bakarım yazayım psikiyatriyi hem ona SSRI hem bana SSRI geçinip gideriz dememek gerektiğinde hemfikirizdir diye düşünüyorum:), bazı branşlar ruhsal manada sizden tabiri caizse çelik sinirler bekler.(Psikiyatri, acil, anestezi, kardiyoloji gibi)


3-Sosyal açıdan nasılım? (ikili diyaloğum branşlar arası veya hasta hasta yakını diyaloğu kurabilen birisi miyim? İleride çalışır kazanırım onkoloji mesela, veririm kemoterapisini olarak mı düşünüyorsunuz? Yoksa kanser hastasının bir ailesi olacağını ara ara değil sürekli onlarla diyalog kurabileceğinizi, o yüzden pozitif görünümü kaybetmeden motive edebilecek bazen de net şeyleri söyleyebilecek yapıda mısınız? diğer yazıda bahsettiğim pediatri gibi. Çocuk hastalıklarını hallettiniz, aile ile diyalog kurabilecek yapıda sosyal misiniz? veya acil uzmanlığı gibi sürekli diğer branşlarla ikili diyalog kurabilecek yapıda mısınız? vs vs)


Bu üç sağlık tanımı terimi hariç hayattan beklentileriniz de önemli. 1-Maddi kazanç durumu? 2-Devlette ve özelde çalışma durumu? 3-Gerektiğinde hastane de çalışıyorsanız ihtiyaç halinde kapı nöbeti tutabilme durumu 4-Bölümün acil servise konsültasyon durumu?(İcap) 5-Zaman açısından meslek dalı özel hayatınızdan çalabilir mi? siz buna uygun musunuz?(örn hem 3 çocuğum olsun hem 7-24 çağırılınca giderim ne iş olsa yaparım derseniz yorulursunuz) 6-Kanserle aranız nasıl? cerrahi branşların çoğunda ilgili olacaksınız. İlerde umarım çaresi bulunur ama çoğu zaman ölümle içiçe olan hastalarla uğraşabilirsiniz?(sizin altyapınız) vs vs 7-İdari pozisyonlar alabilme durumu 8-Nöbet usulü çalışma çalışmama durumu(kimine avantaj kimine dezavantaj olabilir)

Şimdi kısaca kendimizi tanıdıktan sonra naçizane çok detaya girip ilgili dal uzmanlarını da kızdırmadan 1-klinik 2-cerrahi 3-preklinik dallardan söz edelim SAĞLIK tanımı ile gideceğim F: fiziksel durum R: ruhsal durum S: sosyal durum D:diğer


1-KLİNİK DALLAR: F: Klinik dallardan fiziksel olarak sizden kuvvet bekleyen genel dahiliye, kardiyoloji, bazen pediatri olabilir diye düşünüyorum .Gün içi poliklinik harici ,gece icapları, acil servise gün içinde konsültansanız, sağlık kurulu vs gibi biraz fiziksel olarak güçlü olmalısınız? seçecekseniz.

R: Klinik dallarda ruhsal durum denince aklıma öncelikle psikiyatri, kardiyoloji gelir. Psikiyatri ye açıklamaya gerek yok. Kardiyoloji neden ? diyen dostlara. Ölümle içiçesiniz. Mavi kod olur, anestezi-kardiyoloji ikisi çağrılır. Koroner yoğun bakım uhrevi hayata yakın bir yerdir mesela. O yüzden girince alışabilirsiniz, ama öncesinde ruhsal yönden güçlü olarak seçerseniz daha rahat edebilirsiniz

S: Çocuk hastalıkları, dahiliye,(yan dalı onkoloji ve kanserle ilgili yan dalları), nöroloji(SVO’lu hastanın yakınları) ile aile boyu muhatap olacağınız branşlar olduğu için sosyal yönünüzü check etmekte fayda var. Daha başarılı, sevilen ve mesleğin tatmin ettiği hekimler olmak için naçizane görüşümdür


2-CERRAHİ DALLAR

F: Major fiziksel güç denince (ortopedi, beyin cerrahisi, göğüs cerrahisi vs) akla gelir. Bu bölümleri seçecekseniz fiziksel güç biraz ön planda, minör cerrahiler (göz, KBB vs ) orta düzey yapı yeterli olur kanaatimce.

R: Anestezi ve acil: ruhsal yönünüzün kuvvetli olması gereken cerrahi branşlardan. Hasta ayakta gelir birden kötüleşip ölebilir, veya zaten kötü gelebilir. Yoğun bakımdan zaten bahsetmiyorum. Cerrahi branşların çoğunda kanser hastaları ile muhatap olunduğundan ruhsal manada yapacağınız işin bir kısmının bu olduğunu da unutmayalım

S: Cerrahi bir ekip işidir. O yüzden sosyal yönünüz orta düzeyin biraz üzerinde ise yaptığınız işten daha mutlu olursunuz. Diğer bölüm dalları ile de sürekli muhatap olan bir daldır. (Spesifik değilseniz KBB, göz gibi genel cerrahi, ortopedi gibi branşlar için söylediğim)


3-PREKLİNİK DALLAR

F: Bildiğiniz üzere çok da fiziksel güç isteyen preklinik dal aklıma gelmiyor açıkçası

R: Ruhsal manada da çok özellik isteyen bir bölüm yine aklıma gelmedi(he hoca kaprisi vs oluyor bu branşlarda onlara biraz dayanıklı olmakta fayda var:)

S:En sosyal olabileceğiniz en olamayacağınız branşlardır. Size bağlı, şu branşta sosyal olmanız iyi olur diyeceğim yok özellikle. Zaten genel olarak sosyallik her bölümde iyidir. Preklinik dal olarak aklıma gelen olmadı açıkçası. Preklinik canmış cidden J

Özetle: Burada anlatmak istediğimi anlamış olduğunuzu düşünüyorum. Cımbızla çekip yok öyle değil böyle diyebilirsiniz tabi ki. Yapıcı eleştiriye açığım şahsen. Bölüm seçerken sürekli söylediğim önce ben neyim ? (özkontrol, özölçüm) benden hangi uzmanlık güzel çıkar J beni ve hastalarıma en yararlı hangi bölümde “olabilirim”i düşünün. Hayattan beklentilerinizi de hafife almayın. İşin sıcak zamanı idealizm önde gelirken sonradan hayattan beklenti öne çıkacak unutmayın. Kör tercih yapmayın. Bu puana şunlar tutar yazalım baştan aşağı “ne iş olursa yaparım” demeyin. ”Hangi işi daha iyi yaparım, bana uygun” diye düşünün? Kolay mı değil ?Ben kendi düşüncemle “genel” hatlarda hatırlatma olsun belki faydası olur diye, uyandıktan sonra oturdum yazdım. Umarım faydası olmuştur veya olacaktır. Şuan hangi bölüm diye sizlerin düşündüğü bu basamaklardan her hekim mezun olunca geçiyor. Sadece sizde olmadı, üzülmeyin! Sadece bölüm seçmek de biraz matematik istiyor kanımca, ben neyim nereye uyarım ? sayısalcı çocuklarsınız bu problemi çözeceğinizi düşünüyorum. Allah gönlünüze göre versin, mesleğin size motivasyon kattığı, mesleğe de sizin katkılar kattığınız (bilimsel, sosyal her alanda ) başarılı bir meslek (ki mesleğimiz hayatımız oluyor) HAYAT diliyorum…


Hadi aklıma geldi örnek OLGU yapalım, OLGU ben

Önce kendimi check ettim? Neyim? F: Fiziksel olarak orta-güçlü sayılırım. Ne iş olsa yaparım ama rahat adamım. R: Ruhsal manada genellikle pozitifimdir. S: Sosyal ilişkilerim iyidir.


Ekstra Beklenti: 1-Geliri orta olsun, altlarda gezinmesin. 2-Devlet öncelikli çalışma imkanı olsun, gerekirse özelde de imkanı olsun. 3-Hastanede çalışırsam bölümüm acili de içerebilir sıkıntı yok (genel pratisyenlik eğitimime, güvenirim) 4-İcap olmasın, ”mümkünse” acille ilgisi olmasın. 5-Ailemin zamanından çalmasın, haftasonu kafamı dinleyeyim. 6-Hasta grubu kapıdan ki gelirse bakarım olmasın (psikiyatrik hasta mıdır, madde bağımlısı mıdır ? bilmediğim olmasın, delisini velisini bileyim ona göre davranayım) 7-Kanser hastaları vs gibi insanı psikolojik manada zorlayacak hasta grubu mümkünse olmasın. 8-İdari pozisyon alabilirim sıkıntı yok 9-Nöbet usulü de çalışabilirim bana göre avantaj bir durumdur. 10-Genel tababetten beni koparmasın. Öncelikle kendi ailemin doktoruyum “Allah korusun”, komşum, ailem “yetiş” dediği zaman “yetişebilmeliyim ” ben şu uzmanıyım anlamam,112 çağıralım bana göre değil vs vs


Bunları süzgeçten geçirince benim yapıma uygun branşı ben buldum. Sizlerden benim yapımda olanlar var ise öneririm. Bu bölüm seçme yöntemi kendi tavrım yaklaşımımdır. Yapıcı eleştiriye açıktır, tekrardan gönlünüzden geçen size uygun branşlar olsun, başarılar dilerim dostlar… (resimdeki gibi gülen mutlu hekimler lazım memlekete) selamlar.


Uzm.Dr.M.Burak ÖLMEZ


 




2.141 görüntüleme1 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

1 Comment


Guest
Jan 19, 2023

Burak abi muazzam bir bakış açın var ben çokça fayda gördüm,görüyorum. Çok da uzatmadan Allah razı olsun diyorum :)

Like
bottom of page