top of page

LEPTOSPİROZ-OLGU

45 yaş kadın hasta dünden bu yana olan bulantı-kusma, halsizlik, sırt ağrısı ve ateş şikayetiyle A hastanesi acil servisine başvuruyor.


A hastanesinde yapılan rutin kan tetkiklerindeki değerlerin normal olması sonucu hastaya semptomatik tedavi uygulanmış ve önerilerle taburcu edilmiş. Hasta semptomlarının artarak tekrarlaması üzerine aynı acil servise ikinci kez başvurmuş. 2’nci kez alınan kan tetkikleri arasında 8 saatlik bir süre geçmesine rağmen KCFT, BFT ve CRP değerlerinde çok anlamlı bir artış olduğu görülmüş, hastaya bir üst basamak olan B hastanesine gitmesi söylenmiş.


Hasta B hastanesi acil servisinde değerlendiriliyor. A hastanesindeki 8 saat ara ile alınan kan tetkiklerinde Üre, Kreatin, AST, ALT, GGT, CPK, CRP değerlerindeki akut artış inceleniyor. Klinik semptomlar ve laboratuvar değerleri göz önüne alındığında daha önce sık gördüğüm hasta gruplarından birisi olan Leptospiroz aklıma geldi.


Peki nedir Leptospiroz gelin birlikte inceleyelim..


Yazarın Düşünceleri

  • Kan tetkikleri normal hastaya Leptospiroz tanısı koymak ve bu tanıyı akıla getirmek oldukça zordur. Bu nedenle A hastanesindeki ilk sonuçlara göre semptomatik tedavi ve önerilerle taburculuk doğru karardır, tıbbi açıdan herhangi bir hata yoktur.

  • Leptospiroz olan bir hastaya kolayca AGE, ÜSYE gibi yanlış tanılar konulabilir! Klinik olarak çoğu zaman semptomlar ayırt edilemez. Dolayısıyla ÜSYE, AGE tanısı düşündüğünüz hastaları taburcu ederken semptomlarının artması halinde Acil servise yeniden başvurmaları gerektiğini tavsiye etmeyi unutmayın. Size Enes GÜLER taktiği her hastaya ‘’şikayetlerin artarsa yeniden gel’’ deyin, bu cümle size hiçbir şey kaybettirmez, aksine çok şey kazandırır, yıllardır her hastamı taburcu ederken bu cümleyi kullandım.

  • Acil servislere mükerrer (tekrarlayan) başvurulara önemli olabilir gözüyle bakmak gerekir ve daha detaylı incelenmelidir. Hasta psikolojisi açısından düşünecek olursak kolay kolay kimse hastaneye aynı gün içinde tekrar başvurmak istemez (ülkemizdeki bazı hastalık hastası olan istisnalar hariç).


LEPTOSPİROZ (WEİL HASTALIĞI) NEDİR?

Hayvanlardan insanlara bulaşma eğiliminde olan leptospira adı verilen bakterilerin oluşturduğu enfeksiyona verilen isimdir. Genelde şiddetli sel ve su baskınları sonucunda ortaya çıkmaktadır. Doğal olarak yağışlı bölgelerde daha sık ortaya çıkmaktadır.




LEPTOSPİROZ BULGULARI NELERDİR?


· Ateş ve titreme atakları

· Kırmızı gözler

· Baş ağrısı

· Yaygın kas ağrısı

· Kusma

· Karın ağrısı

· İshal

· Boğaz ağrısı ve öksürük

Leptospirozun Bulaş ve Yayılım Yolları Nelerdir?

Enfekte olmuş hayvanlardan ve artıklarından yayılabilmektedir. Bu hastalığın etkeni vücuda üç yolla girebilmektedir:

  • Doğrudan temas yoluyla

  • Besinlerle bulaşma ve tüketim yoluyla

  • Soluma yoluyla

(*** Çiftçiler, veterinerler ve mezbahada çalışanlar genellikle risk altındaki grup olarak bilinmektedirler)

Hastalık Seyri?

Hastalık genel olarak bir iki gün içerisinde başlar ve 21 gün kadar sürebilmektedir. Bazı hastalarda, şiddetli seyir gösterebilmekte ve şu belirtilerin ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir:

· Böbrek yetmezliği

· Karaciğer yetmezliği

· Solunum problemleri

· Kardiyak problemler

· Menenjit

· Sarılık


LEPTOSPİROZUN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Hastalık başladıktan sonra ortadan kaldıracak bir tedavi mevcut değildir. Antibiyotiklerle hastalığın şiddetli geçişinin önüne geçilmeye çalışılır. Koruyucu tedavi olarak kullanılan bir aşı henüz bulunmamaktadır.


Uzm. Dr. Enes Güler



 





550 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page