top of page

İŞ YERİ HEKİMLİĞİ NEDİR?

Ä°ÅŸyeri HekimliÄŸi Nedir?

Çalışanların sağlığının korunması, geliştirilmesi ve olası mesleki hastalıkların meydana gelmesi durumunda tanı ve tedavi hizmetlerinin hızlı bir şekilde sunulabilmesi için iş yerinde sağlık hizmetlerinin sağlanması gündeme gelmiştir. İş yerinde sağlık hizmetlerini sunan sağlık profesyoneline iş yeri hekimi denir.

Kimler İşyeri Hekimi Olabilir? İş Sağlığı ve Güvenliği konularında uzmanlaşarak İşyeri Hekimi olmak isteyen hekimler için farklı yollar bulunmaktadır. İşyeri hekimliği, bu uzmanlık alanlarından biridir ve belirli eğitimleri tamamlayıp sertifikasyonu alarak bu mesleği icra edebilirsiniz. Aşağıda, işyeri hekimliği alanında çalışmak isteyen doktorların hangi kriterleri karşılaması gerektiğini detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

1. İşyeri Hekimliği Eğitim Programını Tamamlayan Hekimler: İşyeri Hekimliği belgesi almak için ilk adım, işyeri hekimliği eğitim programını tamamlamaktır. Eğitim sonrasında, Bakanlık tarafından yapılan veya yaptırılan sınavda başarılı olan hekimler, işyeri hekimliği belgesi almaya hak kazanır. Bu belge, hekimlerin işyeri hekimliği alanında profesyonel olarak çalışmasını sağlar. İşyeri hekimliği, iş sağlığı ve güvenliği konularında rehberlik ve denetim sağlar, böylece işyerlerinin güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı sunmasına yardımcı olur.











2. İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Tecrübeli Hekimler: İş sağlığı ve güvenliği alanında en az beş yıl teftiş yapmış hekim iş müfettişleri, iş sağlığı bilim uzmanı hekimler, iş sağlığı bilim doktorları ve Bakanlık ve bağlı birimlerinde iş sağlığı ve güvenliği alanında en az beş yıl fiilen çalışmış hekimler, Bakanlıkça yapılan veya yaptırılan sınavda başarılı olduklarında işyeri hekimliği belgesi alabilirler.

3. İş ve Meslek Hastalıkları veya İşyeri Hekimliği Yan Dal Uzmanları ve Halk Sağlığı Uzmanları: İş ve meslek hastalıkları ya da işyeri hekimliği yan dal uzmanları ile uzmanlık eğitimi süresince iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili en az 150 saat teorik ve uygulamalı eğitim almış halk sağlığı uzmanları, istekleri halinde işyeri hekimliği belgesi alabilirler.

4. Yurtdışından Belge Alan Hekimler: Yurtdışından alınan ve Bakanlıkça onaylanmış işyeri hekimliği belgesi veya eşdeğer belgeye sahip olan hekimler, sınava katılarak başarılı olduklarında Türkiye’de işyeri hekimliği belgesi alabilirler. Bu hak, her hekim için sadece bir kez kullanılabilir.

İşyeri Hekimlerinin Görevleri Nelerdir? İşyeri hekimlerinin görevleri, rehberlik ve danışmanlık, sağlık gözetimi, eğitim ve bilgilendirme, ilgili birimlerle işbirliği gibi başlıklar altında toplanır. Bu görevler arasında çalışma ortamı ve işçilerin sağlık gözetimi, hijyen ve koruyucu sağlık muayeneleri, risk değerlendirmeleri, eğitimler ve acil müdahale organizasyonu, iş kazaları ve meslek hastalıklarının analizi, yeni teknolojilerin sağlık açısından değerlendirilmesi ve ilgili birimlerle işbirliği yaparak programlar geliştirme bulunur. İşyeri hekimleri, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun olarak bu görevleri yerine getirerek işyerinde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmayı amaçlar.

İşyeri Hekimlerinin Maaşı Ne Kadar? İşyeri hekimliği, çalışanların sağlık ve güvenliğini korumak adına kritik bir rol oynar. İşyeri hekimlerinin asgari ücret tarifesi tehlike derecesi ve işçi sayısına göre belirleniyor. Örneğin, 2023 yılı içerisinde az tehlikeli bir işyerinde 50-74 çalışanı olan bir işyeri hekimi aylık net 17.569,76 TL alırken, çok tehlikeli bir işyerinde bu miktar 18.630,92 TL’ye çıkıyor. Bu ve diğer ücret bilgileri, Türk Tabipleri Birliği’nin resmi web sitesinde detaylı olarak sunuluyor. 2023 yılı İşyeri hekimliği ücret tarifelerini incelemek için İşyeri Hekimliği Asgari Ücret Tarifesi linkini ziyaret edebilirsiniz. Burada yer alan ücretlerin asgari ücret tarifesi olduğunun göz önünde bulundurmayı unutmayınız.

İşyeri Hekimliği Sınavı Ne Zaman Yapılır? İşyeri hekimliği sınavları, her yıl Türkiye’de ÖSYM tarafından düzenlenen, iş sağlığı ve güvenliği (İSG) alanında çalışmayı amaçlayan adaylar için önemli bir adımdır. İşyeri hekimliği sınavları her yıl iki kez, Mayıs ve Aralık aylarında gerçekleştirilir. Örneğin, 2023 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ISG/1 sınavı 6 Mayıs 2023’te, ISG/2 sınavı ise 10 Aralık 2023’te yapılacaktır​. Başvuru işlemleri, Temel Soru kitapçıkları ve cevap anahtarları, Sınav merkezi tercihleri gibi bilgileri ÖSYM’nin İSG-İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı sayfasından görüntüleyebilirsiniz.

İşyeri Hekimliği Sınavına Katılım Koşulları

  • Ä°ÅŸyeri hekimliÄŸi sınavına katılmak isteyenler, iÅŸyeri hekimliÄŸi kursunu tamamlayıp, 40 saatlik uygulama eÄŸitimini almalıdırlar. Kurs sonrasında alınan katılım belgesi ile ÖSYM tarafından düzenlenen Ä°ÅŸyeri HekimliÄŸi Sınavı’na katılabilirler​.

  • Ayrıca, Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Genel Müdürlüğü ve ona baÄŸlı departmanlarda iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi (Ä°SG) alanında sekiz yıl veya daha fazla faaliyet göstermiÅŸ hekimlere, istekleri halinde iÅŸyeri hekimliÄŸi sertifikası verilebilir​.

İşyeri Hekimliği Kursu Ders Notları İşyeri Hekimliği Sınavı öncesinde konulara göz atmak ve sınava hazılık amacıyla İşyeri Hekimliği Ders Notları sayfasına göz atabilirsiniz.

İşyeri Hekimliği Kursuna Nasıl Kayıt Yaptırabilirim? Bee Akademi, işyeri hekimliği kursu için Yeni Uzman Akademi'yi önermektedir. WhatsApp destek hattıyla iletişime geçerek bilgi alabilir, taksitli kayıt yaptırabilirsiniz.













İşyeri Hekimliği Eğitimleri Nasıl Gerçekleştirilir? Bakanlıkça İşyeri Hekimliği Kursu eğitim programları 220 saat olarak belirlenmiştir. Yazımızın konusu olan eğitimlerin ilk 180 saati teorik eğitim olarak gerçekleştirilir. Son 40 saatte ise pratik eğitim olarak gerçekleştirilir.

Eğitimlerin ilk 81 saati çevrimdışı olarak gerçekleştirilir ve katılımcılarımız ders saatlerini kendileri belirleyebilirler. Aynı zamanda bu derslere diledikleri kadar tekrar amaçlı girebilirler. Yeni Uzman Akademi’nin ana sayfasında bulunan uzaktan eğitim sekmesinden bu derslere bağlanabilirler.

Sonrasında ise 99 saat online eğitim yapılır ve bu dersler de iki farklı seansta gerçekleştirilir. Öncelikle 09.00 ile 15.00 saatleri arasında ve 15.00 ile 21.00 saat arasında olmak üzere iki farklı seansla gerçekleştirilir. Hekimlerimiz hangi grupta derslere katılmak istediklerini kendileri belirleyebilirler.

En son olarak da uygulamalı eğitimler yani pratik eğitimler gerçekleştirilir. Bu dersleri almak için de yine Yeni Uzman Akademi’ye gelmenize gerek kalmaz. Sizler için Türkiye’nin dört bir yanında uygulamalı eğitimleri gerçekleştirmenizi sağlıyoruz. Böylelikle Yeni Uzman Akademi ile İşyeri Hekimliği Kursu programlarınızı rahatlıkla tamamlayabilir ve sınavlara hazır hale gelebilirsiniz.

İşyeri Hekimliği Sınavları Nasıl Gerçekleştirilir? ÖSYM tarafından bakanlığın görevlendirmesi ile yılda iki defa İSG adıyla gerçekleştirilir. Bu sınava İşyeri Hekimliği Kursu alanların yanı sıra, işyeri hemşireliği ve iş güvenliği uzmanlığı kursu alanlar da katılırlar. Sınavda her alandaki adaylar için 50 farklı çoktan seçmeli soru yöneltilir. İşyeri Hekimliği Kursu alarak sınava giren tıp doktorlarımızın en az 35 soruya doğru cevap vererek başarılı olmaları gereklidir. Burada da belirttiğimiz gibi önemli olan yeterli doğru sayısına sahip olmaktır. Çünkü puanlama doğru sayısı üzerinden yapılır. Sınavı kazanamayanların ise yukarıda nasıl gerçekleştiğinden bahsettiğimiz İşyeri Hekimliği Kursu programlarını tekrar almalarına da gerek yoktur.

Ä°ÅŸyeri HekimliÄŸi EÄŸitiminde En Ä°yi Tercih Yeni Uzman Akademi

  • Türkiye’nin her yerinden Ä°ÅŸyeri HekimliÄŸi ve tüm Ä°SG Kurslarını alma ÅŸansı

  • Ä°SG alanında kitap yazarları ile online soru çözüm programları

  • Ekstra ücret ödemeden güncel ders kitapları ve dijital denemelere, mini testlere, hap bilgilere, ders notlarına sahip olma fırsatı

  • Ders tekrar programları

  • Sınav sonrası mesleki eÄŸitim programları

  • Online ders çalışma grupları

Sadece ve sadece Yeni Uzman Akademi’de.

Üstelik sizlere Türkiye’nin İş Sağlığı ve Güvenliği alanındaki en kaliteli eğitimleri en uygun fiyatlar ve en uygun ödeme koşulları ile sunuyoruz. Size sadece başarmak kalıyor. Kaliteli ve özgün İSG Eğitimlerini alabileceğiniz tek adres olan Yeni Uzman Akademi profesyonel eğitim kadrosu ile sizleri bekliyor. Birçok kişiyi 10 yıllık tecrübemizle İSG Profesyoneli yaptığımız gibi yeni eğitim döneminde de sizleri de ailemizin üyeleri arasına alarak profesyoneller listesinde yerinizi almanız için bekliyoruz.

Kalitenin uygun fiyatla birleştiği adres Yeni Uzman Akademi İşyeri Hekimliği Kursu programlarında buluşalım. Özverili çalışmalarımıza katılarak siz de başarıya ulaşabilirsiniz. Sektörün ayrıcalıklı eğitim kurumu olan Yeni Uzman Akademi sizleri konuk etmeye hazır. Siz de başarıya ulaşmak istiyorsanız hemen iletişime geçin.












286 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page