top of page

ERÄ°TRAZMA

♦Corynebacterium minittissumum’un etken olduğu kronik kutanöz enfeksiyondur.

♦ Sıklıkla inguinal, interdigital, intergluteal, krural ve aksiller alanlarda yerleşir. Keskin sınırlı, kırmızı-kahverengi plaklarla karakterizedir. (Fotoğraf-1)


♦Genellikle asemptomatik olmakla birlikte hafif kaşıntı eşlik edebilir. Deri sıklıkla ince sigara kağıdı gibi görünür ve mikotik enfeksiyonlarla karışır. 

♦Dermatofit, Candida spp ve C.minittissimum ile oluşan mikst enfeksiyonlar bildirilmiştir. ♦Risk faktörleri net olarak tanımlanmamış olsa da ısı ve nemin hazırlayıcı çevresel faktörler olduğu bilinmektedir.

♦Eritrazma; aşırı kilolu, obez, diyabetik, yaşlı ve özellikle nemli iklimde yaşayanlarda daha sık görülür.

♦Ayırıcı tanıda psoriazis inversa, pitriyazis versikolor, seboreik dermatit, kontakt dermatit ve kandidiyazis yer alır.

♦Wood ışığında bakteri tarafında üretilen porfirine bağlı parlak mor-kırmızı renkte görünür ve mercan kırmızısı olarak tarif edilir (Fotoğraf-2)


♦Alınan deri kazıntısı, laktofenol pamuk mavisi ya da metilen mavisi damlatılarak mikroskobide incelendiğinde bakteriler görülür.

♦Gram boyamada gram pozitif dallanan iplikler görünümündedir. Direkt KOH bakısı da dermatofit enfeksiyonlarını ekarte etmek için önerilmektedir.

♦Lokalize tutulumlarda tedavide bölgenin temiz ve kuru tutulmasıyla birlikte öncelikle topikal tedavi uygulanır.

♦Topikal tedavide fusidik asit, klindamisin gibi ajanlar tercih edilir. Miconazole, clotrimazole ve econazole gibi topikal mantar ilaçları da kullanılabilir. Sistemik tedavide ilk seçenek oral makrolidlerdir (eritromisin veya azitromisin).

♦Sistemik olarak tetrasiklin, klaritromisin, kloramfenikol de tedavi seçenekleri arasında yer alır.


 

 

EĞİTİM ÖNERİLERİ

 

AİLE HEKİMLİĞİ EĞİTİMİ

Aile hekimleri, aile hekimliği asistan doktorları ve acilde asm'de çalışan doktorlar, dhy'ye hazırlananlar için faydalı olacak birçok pratik bilgi ve dikkat edilmesi gereken konuya değinilen 8 derslik eğitim.


Toplam Süre: 519 dakika

Video Sayısı: 10

Erişim Süresi: 60 gün





 

EBOOKLARA GÖZ ATIN:









388 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page