top of page

Pediatri Anafilaksi Adrenalin Pratik Uygulama

Güncelleme tarihi: 23 Tem 2023

Merhabalar arkadaşlar,

♦️ Aile Hekimlerine Tüyolar konusunda Anafilaksi ile ilgili pratik uygulama kolaylığından sizlere de bahsedeyim istedim.

♦️Anafilaksi bildiğiniz üzere hasta için de müdahale eden başta hekim olmak üzere ekip içinde zor bir durum.

♦️ Kimse karşılaşmaz umarım meslek hayatında, ancak bildiğiniz üzere enjeksiyon yaptırmayı da maalesef seven bir milletiz. Hocam bir iğne yaptırsanız vb çok talep geliyor. Bir şekilde de bu nedenle maalesef çok fazla yapılmakta günlük pratikte .

♦️Asm de enjeksiyon yanında aşı uygulamaları sonrasında gelişebilecek bir durum. Erişkinde adrenalin uygulama dozu bildiğiniz üzere tek seferde 0.5 mg vastus lateralis veya deltoidden yapıyoruz.


♦️Adrenalin piyasa formlarından da bahsedelim burada;

✔️0.25mg/1cc,

✔️0.5 mg/1cc ve

✔️1mg/1cc

3 formda bulunuyor arkadaşlar.


♦️Hepside 1cc ancak içerikleri farklı mg olarak içermekte. Bu pratik noktada ASM’lerde de bulunan 1mg/ 1cc formundan hesap yapacağız.Ben bu adrenaline "CPR adrenalini" diyorum.

♦️ASM de zorunlu olarak durma nedeni de arrest müdahalesi amaçlıdır, ancak anafilakside de bu formundan hesap yapacağız. Hesaplaması daha pratik olacaktır.

♦️Şimdi dostlar pediatri de anafilakside adrenalin dozu 0.01mg/kg olarak geçer ve çocukta maximum 0.3 mg yapılır tek seferde. DİKKAT!


🔰Uygulama kısmına geçelim;


(Spot : Kilosu karşılığı dizyem, 1mg/1cc için geçerli ! Örnek : 10 kiloluk bir çocukta , 1 dizyem şeklinde , 15 kg ise 1.5 dizyem gibi)..

♦️1cc/1mg adrenalini insülin enjektörüne çektiğimizde 10 dizyemin tamamını doldurur. Biliyoruz ki 1cc=10 dizyemdir.

♦️İnsülin enjektöründe 3 dizyem = 0.3 mg a yani maximum doz olarak kırmızı çizgi ile hafıza çıpası yapalım.Yani çocuk kaç kilo olur ise olsun ibre bu dizyemi (3) anafilakside geçmeyeceğiz. DİKKAT !



♦️Daha alt kilolarda kilosu kadar orantılı dizyem; (0.01mg/kg doz)

⭐10 kg çocuk 1 dizyem (0.1 mg)

⭐15kilo ise 1.5 (0.15mg)

⭐20 kilo ise 2 dizyem (0.2mg)

⭐30 ve üzeri ( max) 3 dizyem (0.3mg)


♦️Özet dostlar: Anafilaksi tanısı koydunuz. İnsülin enjektörüne 1mg/1cc olan (CPR adrenalini) çekiyoruz. Kilosu kadarı hizadaki dizyem kadar yapıyoruz. (max 3 dizyemi geçmeyecek). Yaparken de insülin iğne ucu olarak da ya aşılar için kullandığımız üç veya siyah uç kullanılmalı ki İM olarak uygulayabilelim! (DİKKAT !)


♦️Bu hesaplamayı çalıştığınız yerdeki sağlık çalışanı arkadaşlara da öğretmek de fayda var. İnsulin enjektörü ve adrenalin yan yana bekletilmesinde de acil yaklaşım açısından iyi olacaktır.


♦️İyi çalışmalar.






 









1.069 görüntüleme2 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page