top of page

HASTA YAKININDAN TÜYOLAR

NOT: Şuan tercih döneminde olan arkadaşlara (ileride tercih dönemine girecek bu grupta arkadaşlarda olduğundan) bir diyalog ve üzerinden kendi adıma pediatri bölümü ile ilgili görüşlerimi yazdığım “hastadan öğrendiğim püf noktaları” faydası olabilir diye paylaşıyorum.

Tabi ki kişisel görüştür gruba eklenerek “ilgili meslektaşlarımıza bölüm seçerken o bölümün uzman hekimleri olarak artıları ve eksileri nelerdir paylaşırsanız sevinirim” değiştirmeden buraya da ekliyorum.


PEDİATRİ

Muhabbeti severim bölüm seçmemde de halkın görüşü (bizim materyal:)) önemli olmuştur. Bugün pediatri üzerine konuşacağım.


OLGU: Kıymetli bebek-çocuk, yani 4.gebelik sonrası olan kızını kusma şikayetli 2 basamak hastaneye götüren baba ile muhabbet ettik (aslında ben fazla tutmak istemedim ama konuşası varmış). Hocam ben istanbulda avrupa yakasında oturuyorum buraya arada geliyoruz (İstanbulla kıyas yapacak demiştim aynen öyle oldu). Orada kızım ishal vs olduğunda hocamız gaita tetkiki isterdi. Benzer durumda baktı “kakasında mikrop var” dedi. 3 gün sonra çocuk ayaklandı. Burada daha rahat olmasına rağmen (İstanbulda 250 hasta bakıyormuş hekim arkadaş) tetkik vs istemedi, hazır baskı ilaç üzerine kaşe basarak (muhtemel probiyotik) elime verdi. 50 tl civarı bir ilaç hocam. Ben istanbuldaki hocama sordum, bu ilaç yeni ben pek önermem biraz bekleyip görmek lazım dedi (tabi ki hasta yakının lafına güven olmaz da neyse yorumsuz). Yeni çıkan ilaçlarda böyle “komisyon” alarak vs (ne dediğinin farkında mısınız ? dostlar hazır ilaç tanıtım kağıtlarına kaşe basmak o ilacın adamısın olarak algılanabiliyor! dikkatinizi çekerim yorumsuz) diyerek anlattı. Hocam tabi böyle olunca boşuna hekime darp olmuyor (meşhur(!) cümle maalesef), cevabı verilmiştir. Ayrıca Bir de akıllı geçinme durumunu anlatıyor acildeki hekim arkadaş pediatriste yönlendirilmiş, pediatrist hekim arkadaş ise sıvı yazarak hastanın eline vererek yollamış. Pediatrist hekim arkadaşa hasta yakını “ben serum istemiyorum” diyerek aşağıya inmiş ve acil hekimine “biraz gözlenecek” dedi demiş (kaydı kapanmasın geldiğinde iş görülsün amaçlı) sonra oral veremeyip kusunca acildeki hekime tekrar gidip “order edilen ” serumu taktırmış.




Özetle Çıkarılacak Dersler:

1-Sözde orta eğitimli bir baba veya annenin yaklaşımını görüyorsunuz, pediatri demek aile ile muhattapsınız demektir. 2-Hekimler arası diyalog “direkt” veya “kaşeli kağıtla” olmalı yoksa gördüğünüz üzere hasta “uyanık” geçinip sizi oynatabilir. 3-Hazır kaşeli ilaç tanıtımlarına basıp yollamayın hastaların algısı nasıl görüyorsunuz.(komisyoner imajı vs) 4-Kıymetli bebek-çocuğa yaklaşım hasta yakını açısından farklıdır şekil 1A.(yakını fazla bilgilidir istemeden de olsa süreçte tıpla haşır neşirdir yaklaşım minimal farklı olmak zorunda olabilir). 5-Bu arada bende pediatri istiyordum. 1 senelik yoğun acil tecrübemde çocuk hastalarla sıkıntı hiç yaşamadım. Genel acilde ölen kalan dahil hiç kimse ile ses yükseltilmesi bile olmadı bana karşı. Sadece 2 kez “çocuğu hasta olan babanın” sesini yükseltmesi harici (o anda bölümden soğudum, çocuk tamamda yanında istemesen de gelen bonus “İŞGÜZAR” olabilen yakını ile geri kalan ömründe maddi karşılığı ne olursa olsun uğraşmak istemememdi). Tabi ki bilerek göğüs gererek verdiği motivasyon zorluklarından fazla olan dostlara öneririm. 6-Bölüm seçerken, örneğin anestezi; tamam hasta ile minimal muhattapsınız gibi ancak sıkıntı olan bazen yakınları olabiliyor. Herkesin de ölüme veya istenmedik sonuçlara yaklaşımı bir değil. Hele de hasta harici “işgüzar” hasta yakınları, bir de hasta kişi çocuk ise zor. Çelikten sinirlere sahip olmalısınız. 7-Bunları da bölüm seçerken düşünün, kombin olarak tamam diyor bundan sonrası için kendinizi de motive edebileceğinizi düşünüyorsanız yazın ve hayırlısı olsun deyin. 8-İşinde motive, iş yoğunluğunda yukarıdaki vb. kişilerle muhattap olabilinecekleri bilerek yazan hekimlere çok ihtiyaç var. Sonrasında kendi çevrem dahil “ben bunu öngöremedim ne yapacağım geri dönülmez ileri gidilmez” hale lütfen düşmeyin dostlar.


Hepinizin hakkında hayırlısı olsun başarılar ve kişiliğinize uygun motivasyon dolu bölümler dilerim.



 







İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page