top of page

MEMURUN Ä°ZÄ°N VE RAPOR HAKKI

MEMURUN Ä°ZÄ°N VE RAPOR HAKKI

YILLIK Ä°ZÄ°NLER


  • 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 102'nci maddesi gereÄŸi, hizmeti 1 (bir) yıldan 10 (on) yıla kadar (on yıl dâhil) olanlar için yirmi gün, hizmeti 10 (on) yıldan fazla olanlar için otuz gün yıllık izin verilir.

➢ Memurlukta 1 yılı tamamlamadan yıllık izin kullanılamaz.


  • Memura verilecek yıllık izin süresinin hesabında, hangi statüde olursa olsun kamu kurumlarında geçen hizmet süreleri, kamu kurum ve kuruluÅŸlarında geçmese dahi Devlet memurlarının kazanılmış hak aylıklarında deÄŸerlendirilen hizmet süreleri dikkate alınır. Aylıksız izinli geçirilen süreler yıllık izin süresinin hesabında dikkate alınmaz.

  • Yıllık izin, amirin uygun bulacağı zamanlarda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir.

  • Birbirini izleyen iki yılın izni amirin uygun görmesi halinde bir arada verilebilir.

  • Cari yıl ile bir önceki yıl izni hariç önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.

➢ İki yıl öncesinden kalan yıllık izin hakları kullanılamaz.


  • Tüm yılı aylıksız izinli olarak geçirenlerin ilgili yıla ait yıllık izin hakkı bulunmaz.

  • Yıllık izin sırasında hastalanan personelin, saÄŸlık kurumları tarafından verilmiÅŸ raporun izne çevrilmesi durumunda raporlu olduÄŸu günler yıllık izinden sayılmaz.


➢ Yıllık izinde hastalanırsanız rapor alın; yıllık izniniz boşa gitmesin.

  • Memurlara gelecek yılın izninden düşülmek üzere yıllık izin verilemez. Ä°stifa suretiyle veya baÅŸka bir nedenle memuriyetten ayrılıp bilahare yeniden memuriyete dönenler, yıl içinde ne zaman göreve baÅŸladıklarına bakılmaksızın ve herhangi bir kısıtlama söz konusu olmadan o yıla ait yıllık izinlerini kullanabilirler. (Bunun için öncesinde memuriyette bir yılını doldurmuÅŸ olmaları gerekir.)

  • Askerlik görevini ifa edenlerin borçlanma durumlarına bakılmaksızın askerlikte geçen hizmet süreleri yıllık izin sürelerinin hesabında dikkate alınır.

  • Yıllık izinlere hafta sonu tatilleri dâhildir.

  • Hafta sonu tatilleri izin süresine dâhil edilmeden ardı sıra alınacak ÅŸekilde kısım kısım yıllık izin verilemez. Bu konudaki sorumluluk ve kontrol, izni vermeye yetkili amire aittir.

  • Yıllık izin verilirken yıllık izin süreleri içinde kalan ve mesai günlerine denk gelen resmi tatil günleri yıllık izne dâhil deÄŸildir.

  • Yıllık iznini kullanmakta olan personel, hizmetine gereksinim duyulması halinde izin vermeye yetkili amirler veya üst amirlerce yazılı veya sözlü olarak göreve çaÄŸrılabilir.


MAZERET Ä°ZÄ°NLERÄ°

  • Kadın memura doÄŸumdan önce sekiz, doÄŸumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam 16 (on altı) hafta süreyle analık izni verilir. ÇoÄŸul gebelik durumunda, doÄŸum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. SaÄŸlık durumunun çalışmaya uygun olduÄŸunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteÄŸi halinde doÄŸumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doÄŸum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doÄŸum sonrası analık izni süresine eklenir. DoÄŸumun erken gerçekleÅŸmesi sebebiyle, doÄŸum öncesi analık izninin kullanılmayan bölümü de doÄŸum sonrası analık izni süresine ilave edilir.

  • Kadın memurlardan hamile olup aylıksız izin kullananlardan isteÄŸi halinde, aylıksız iznini keserek göreve baÅŸlaması kaydıyla analık izni verilebilir

  • Memura, eÅŸinin doÄŸum yapması halinde, isteÄŸi üzerine on gün babalık izni verilir.

  • Memura, kendisinin veya çocuÄŸunun evlenmesi ya da eÅŸinin, çocuÄŸunun, kendisinin veya eÅŸinin ana, baba ve kardeÅŸinin ölümü hallerinde isteÄŸi üzerine yedi gün izin verilir.

  • Kadın memura, çocuÄŸunu emzirmesi için doÄŸum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda kadın memurun tercihi esastır.

  • DoÄŸum sonrası analık izni süresi sonunda kadın memur, dilekçe ile baÅŸvurması hâlinde çocuÄŸun hayatta olması kaydıyla analık izni bitiminde baÅŸlamak üzere ayrıca süt izni verilmeksizin birinci doÄŸumda iki ay, ikinci doÄŸumda dört ay, sonraki doÄŸumlarda ise altı ay süreyle günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilir. ÇoÄŸul doÄŸumlarda bu sürelere birer ay ilave edilir. ÇocuÄŸun engelli doÄŸması veya doÄŸumdan sonraki on iki ay içinde çocuÄŸun engellilik durumunun tespiti hâllerinde bu süreler on iki ay olarak uygulanır. Memurun çalışacağı süreler ilgili birim tarafından belirlenir.

  • Memura verilmesi zorunlu olan mazeret izinlerinde belirtilen haller dışında, birim amirinin onayı ile bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde, mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebilir. Zaruret hâlinde aynı usulle on gün daha mazeret izni verilebilir. Ä°kinci kez verilen bu izin gelecek yılın yıllık izninden düşülür.

  • Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık saÄŸlık izni (ÅŸua) verilir.



HASTALIK RAPORLARI

  • Görevi sırasında veya görevinden dolayı bir kazaya veya saldırıya uÄŸrayan veya bir meslek hastalığına tutulan memur, iyileÅŸinceye kadar izinli sayılır.

➢ Görev sırasında fiziksel ya da sözel şiddete uğradığınızda görevinize devam etmek zorunda kalsanız dahi bir meslektaşınızdan sağlık raporu alarak saldıran kişinin görevinizi yapamayacak şekilde sizi etkilediğini belgeleyerek daha ağır yargılanmasını sağlayabilirsiniz.

  • Memurlara tek hekim raporu ile bir defada en çok on gün rapor verilebilir. Raporda kontrol muayenesi öngörülmüş ise kontrol muayenesi sonrasında tek hekim tarafından en çok on gün daha rapor verilebilir.

  • Kontrol muayenesi sonrası hastalığın devam etmesi sebebiyle verilecek hastalık raporlarının on günü aÅŸması durumunda, bu raporun saÄŸlık kurulunca verilmesi zorunludur.

  • Memurlara bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından verilecek raporların toplamı kırk günü geçemez. Bu süreyi geçen hastalık raporları saÄŸlık kurulunca verilir. Tek hekimlerin deÄŸiÅŸik tarihlerde düzenledikleri hastalık raporlarında gösterdikleri zorunluluk üzerine yıl içinde toplam kırk gün hastalık izni kullanan memurların, o yıl içinde bu süreyi aÅŸacak ÅŸekilde tek hekimlerden aldıkları ilk ve müteakip raporların geçerli sayılabilmesi için bunların resmî saÄŸlık kurullarınca onaylanması gereklidir.

  • Aile hekimi ve kurum tabiplerinin vereceÄŸi raporlar da tek hekim raporu kapsamında deÄŸerlendirilir

  • Memurlara Hastalık izni, memurun görev yaptığı kurumdaki üst yöneticinin yetkili kıldığı birim amirlerince verilir.

  • Personele ait hastalık raporlarında fenne aykırı olduÄŸu konusunda tereddüt bulunması ve raporun Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları Ä°le Hastalık Ve Refakat Ä°znine Ä°liÅŸkin Usul Ve Esaslar Hakkında YönetmeliÄŸe uygun olmaması hâlinde memur hastalık izni kullanıyor sayılmakla birlikte SaÄŸlık Bakanlığınca belirlenen ve memurun bulunduÄŸu yere yakın bir hakem hastaneye sevk edilir ve sonucuna göre iÅŸlem yapılır.

  • Hastalık izni verilebilmesi için hastalık raporlarının, geçici görev ve kanunî izinlerin kullanılması durumu ile acil vakalar hariç, memuriyet mahallindeki veya hastanın sevkinin yapıldığı saÄŸlık hizmeti sunucularından alınması zorunludur.

  • Mesai saatleri içinde memuriyet mahalli dışındaki saÄŸlık hizmeti sunucularından alınan hastalık raporları hastalık iznine dönüştürülmez.

  • Memurun tek hekim veya saÄŸlık kurulu raporunda belirtilen istirahat süresi bitmeden göreve baÅŸlamak istemesi halinde, iyileÅŸtiÄŸine dair tek hekim veya saÄŸlık kurulu raporunu ibraz ederek dilekçe ile birimine baÅŸvurması gerekmektedir.

  • Devlet memurunun hastalanması sebebiyle saÄŸlık kurum ve kuruluÅŸlarına müracaat ederek muayene edilmesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiÄŸi sürelerde memurun izinli sayılması, ancak bu izin muayene süresi, tetkik ve tahlil süresi ile sınırlıdır. Muayene sonrasında tabip tarafından hastalık raporu verilmediÄŸi takdirde, memurunun söz konusu sürelerin bitiminde görevine baÅŸlaması gerekmektedir.

  • Yıllık iznini kullanmakta iken hastalık raporu verilen memurun hastalık izin süresinin, yıllık izninin bittiÄŸi tarihten önce sona ermesi hâlinde, memur kalan yıllık iznini kullanmaya devam eder.

  • Yıllık iznini kullanmakta iken hastalık raporu verilen memurun hastalık izin süresinin yıllık izninin kalan kısmından daha fazla olması hâlinde, hastalık izninin bitimini müteakiben memurun göreve baÅŸlaması zorunludur.

  • Yıllık iznini kullanmakta iken hastalık raporu verilen memurun hastalık izni ile yıllık izninin aynı tarihte bitmesi hâlinde, memur izinlerin bittiÄŸi tarihte görevine baÅŸlar.

  • Hastalık izinleri sebebiyle kullanılamayan yıllık izinler 657 sayılı Kanunun 103'üncü maddesine göre kullandırılır.

  • Memura, verilecek raporda gösterilecek lüzum üzerine kanser, verem ve akıl hastalığı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı hâlinde on sekiz aya kadar, diÄŸer hastalık hâllerinde ise on iki aya kadar hastalık izni verilir.

  • Ä°zin süresinin sonunda, hastalığının devam ettiÄŸi resmî saÄŸlık kurulu raporu ile tespit edilen memurun izni, birinci fıkrada belirtilen süreler kadar uzatılır. Bu sürenin sonunda da iyileÅŸemeyen memur hakkında emeklilik hükümleri uygulanır. Memurun, hastalığı sebebiyle yataklı tedavi kurumunda yatarak gördüğü tedavi süreleri, birinci fıkrada belirtilen hastalık iznine ait sürenin hesabında dikkate alınır.



REFAKAT Ä°ZNÄ°

  • Memurun bakmakla yükümlü olduÄŸu ana, baba, eÅŸ ve çocuklarından birinin, bakmakla yükümlü olmamakla birlikte refakat edilmediÄŸi takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eÅŸ ve çocuklarıyla kardeÅŸlerinden birinin, ağır bir kaza geçirdiÄŸinin veya tedavisi uzun süren bir hastalığı bulunduÄŸunun saÄŸlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi zorunludur.

  • Refakat sebebiyle izin verilmesine esas teÅŸkil edecek saÄŸlık kurulu raporunda; refakati gerektiren tıbbî sebepler, refakat edilmediÄŸi takdirde hayatî tehlike bulunup bulunmadığı, sürekli ve yakın bakım gerekip gerekmediÄŸi, üç ayı geçmeyecek ÅŸekilde refakat süresi ve varsa refakatçinin sahip olması gereken özel nitelikler yer alır. Gerekli görülmesi hâlinde üç aylık süre aynı koÅŸullarda bir katına kadar uzatılır.

  • Aynı kiÅŸiyle ilgili olarak aynı dönemde birden fazla memur refakat izni kullanamaz.

  • Aynı kiÅŸi ve aynı vakaya dayalı olarak verilecek refakat izninin toplam süresi altı ayı geçemez.

  • Ä°zin süresi içinde refakati gerektiren durumun ortadan kalkması hâlinde memur iznin bitmesini beklemeksizin göreve baÅŸlar. Bu durumda veya izin süresinin bitiminde, göreve baÅŸlamayan memurlar izinsiz ve özürsüz olarak görevlerini terk etmiÅŸ sayılarak haklarında 657 sayılı Kanun ve özel kanunların ilgili hükümlerine göre iÅŸlem yapılır.

  • Refakat izni verilmesine esas teÅŸkil eden saÄŸlık kurulu raporunun veya bir örneÄŸinin en geç raporun düzenlendiÄŸi günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar elektronik ortamda veya uygun yollarla baÄŸlı olunan disiplin amirine intikal ettirilmesi; örneÄŸi gönderilmiÅŸ ise refakat izin süresi sonunda raporun aslının teslim edilmesi zorunludur.

  • Memur görev mahallindeki hastaneden il dışına sevk edildiÄŸi takdirde hastaneden verilen sevk belgesinin bir örneÄŸini sevk edildiÄŸi veya takip eden ilk üç iÅŸ günü içerisinde birimine ulaÅŸtırır. Ä°l dışına sevk edilen memur, tedavi gördüğü hastaneden çıkış iÅŸlemlerinde onaylattığı sevk belgesinin örneÄŸini göreve döndüğünde birimine teslim eder.



AYLIKSIZ Ä°ZÄ°NLER

  • Memura, 657 sayılı Kanunun 105'inci maddenin son fıkrası uyarınca verilen iznin bitiminden itibaren, saÄŸlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi ÅŸartıyla, istekleri üzerine on sekiz aya kadar aylıksız izin verilebilir.

  • DoÄŸum yapan memura doÄŸum sonrası analık izni süresinin bitiminden, eÅŸi doÄŸum yapan memura ise doÄŸum tarihinden itibaren olmak üzere, istekleri üzerine yirmi dört aya kadar toptan veya kısım kısım aylıksız izin verilir.

  • Üç yaşını doldurmamış bir çocuÄŸu eÅŸiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eÅŸin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eÅŸlerine, 657 sayılı Kanunun 104'üncü maddenin (A) fıkrası uyarınca verilen sekiz haftalık iznin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca izin kullanılması hâlinde bu iznin bitiminden itibaren, istekleri üzerine yirmi dört aya kadar aylıksız izin verilir. Evlat edinen her iki eÅŸin memur olması durumunda bu süre, eÅŸlerin talebi üzerine yirmi dört aylık süreyi geçmeyecek ÅŸekilde, birbirini izleyen iki bölüm hâlinde eÅŸlere kullandırılabilir.

  • Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beÅŸ hizmet yılını tamamlamış olması ve isteÄŸi hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.



DEVLET MEMURLARINA VERÄ°LECEK HASTALIK RAPORLARI Ä°LE HASTALIK

VE REFAKAT Ä°ZNÄ°NE Ä°LÄ°ÅžKÄ°N USUL VE ESASLAR HAKKINDA




 

DHY EĞİTİMLERİMİZLE;

MECBURÄ° HÄ°ZMETE HAZIR OLUN!


> DHY EĞİTİM PAKETİ

22 eğitmen tarafından;

Mecburi hizmette işinize en çok yarayacak 50 ders seçildi ve hem ders videosu olarak hem de ekitap olarak derlendi. DHY Eğitimi Videolarında kullanılan ders slaytlarından hazırlanmış Mecburi Hizmet eKitabı, DHY Eğitimi alan herkes ücretsiz gönderilir. Bee Market sayfasından da satın alabilirsiniz.

DHY EĞİTİM PAKETİ-1:

  • 50 ders

  • 1 yıl eriÅŸim

  • Mecburi Hizmet Kitabı Hediye




DHY EĞİTİM PAKETİ-2:

  • 50 ders

  • 1 yıl eriÅŸim

  • Mecburi Hizmet Kitabı Hediye

  • EKG, Vaka ve Pediatri ebookları Hediye




 

> PRÄ°ME ÃœYELÄ°K

Prime üye olarak tüm eğitimlere sınırsız erişim sağlayabilirsiniz. Tek seferlik ödeme ile 3, 6 ya da 12 aylık Prime Üyelik alabilirsiniz.

Prime üyelik en avantajlı ve indirimli eğitim hizmetimizdir.




56 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page