top of page

HASTALARDA VİTAL BAKMANIN ÖNEMİ - VAKA ÖRNEKLİ YAKLAŞIM

ÇARPINTI ŞİKAYETİ İLE GELEN HASTA ÜZERİNDEN HASTALARA GENEL YAKLAŞIM BİRKAÇ PÜF NOKTA

Olgu:19 yaş erkek ani başlayan çarpıntı triyaj kağıdında bunlar yazıyor. Diğer taraflar boş. Ateş, Nabız, Tansiyon, Spo2 boş. Yoğun bir acilde bir yönetim şekli. Diyalog: doktor(D) hasta (H) D: Geçmiş olsun ne şikayetiniz vardı? H: Hocam kalbim hızlı çarpmaya başladı. D: Hızlı bir muayene hastada anksiyöz bir yüz ifadesi (ss doğal, kvs: taşikardik) hemen bir EKG alalım ve tetkiklerini (rutin+troponin).

EKG: sinüs taşıkardisi (örnek olsun 130atım/dk) monitörize edelim. 100 cc medifleks içine BELOC/DİLTİZEM/İSOPTİN koyalım dedik mi??


DUR!! BURADA BİR DURALIM HASTAYA BAŞTAN BAKIYORUZ:


Hasta triyajdan dolu şekilde geldi veya biz baktık (Triyajda ANT Spo2 bakılarak gelen hasta)

Ateş: 38-39-40 °C ise sinüs taşıkardisini açıklar mı? EVET!


Nabız: Bradikardik veya taşikardik ise mesela 170-180 ise EKG çekilirken hemşirenin yanında durmak gerekir dedirtir mi? EVET!, bradikardi de çarpıntı olarak tariflenir mi? EVET!


Tansiyon: Direkt neden olmayabilir birlikte (çarpıntı şikayetine) bir yansıma ve beraber olarak önemli bir bulgu mudur? EVET!


sPO2: Akut başlamış çarpıntı şikayetinde düşük değerde olması “Pulmoner emboli vs “düşündürür mü? Yönetimi değiştirir mi? EVET!


Hızlı Anamnez: Ne zaman başladı? Önceden de oldu mu?(akut-konik ayrım-kalp hastalığı vs düşündürebilir). Tetikleyen bir durum oldu mu?(üzüntü vs ) elimizi hastanın nabzına attık nabzın dolu veya flu olması değiştir mi?(bir şeyler düşündürür),kullandığı yeni bir ilaç (peudoefedrin vs) vs vs ÖNTANILARI değiştirdi mi? BENCE EVET!

Olasılıklar: 1-Hastanın anamnezde öğrendiğimiz üzücü bir durum sonrası tanı ve tedavi FARKLIDIR! 2- Hastanın Spo2 düşüklüğü+ sinüs taşıkardisi akla gelecek tanı, tetkik ve TEDAVİ FARKLIDIR. 3-Hastanın ateşi var (odak aramalıyız ) nedene yönelik tedavi FARKLIDIR. 4-Hastanın EKG sinde farklılıklar var. Tanı, tetkik ve Tedavi FARKLIDIR(Örnek bu hasta sinus taşikardisi diğer kardiyolojik taşikardi nedenlerine yaklaşım TAMAMEN farklıdır).


SONUÇ OLARAK dostlar; ANAMNEZ işin başıdır. Sonra FİZİK MUAYENE ile ÖNTANILAR, sonrasında TETKİK, en son OLASI GÜÇLÜ TANI ve TEDAVİ EN SON gelir. Tabi ki acil yoğun, ancak hızlı olsun diyerek SEMPTOMA YÖNELİK TEDAVİ, tedavi harici ek sorunlar getirir.(Tansiyon düşüklüğü, önceden kullandığı ilaçla etkileşim, av blok oluşturma nedeni vs). Burada ARİTMİLER den hiç bahsetmedim O AYRI BİR KONU. Benim buradaki vaka SİNÜS TAŞİKARDİSİ ile gelen vaka. Hemen taşikardiyi kıralım diye ilaca yönelmiyoruz ve VİTAL BULGULAR’ın tanı koymadaki ÖNEMİNE VURGU YAPMAK İSTEDİM.

Hepiniz mümkünse PARMAK UCU SATURASYON CİHAZI edinin, spo2 ve nabzı sayı olarak hızlıca değerlendirin. Her acile gelen hastanın ateşi ve gerekirse tansiyonunu mutlaka görün (sarı ve kırmızı hasta ise mutlaka).

VİTAL BULGULAR ANAMNEZDEN ÖNCE GÖRMENİZ neyi düşüneceğinizi DÜŞÜNDÜRÜR!

Hastalarda Vital Bakmanın Önemi'ni anlattık, hepimize kolay gelsin...





 

BEE AKADEMİ PRİME ÜYELİKLE TANIŞTINIZ MI? Prime Üye olarak tüm eğitimlerimize sınırsız izleme imkanı ile ulaşabilirsiniz. Bee Market 'ten hemen inceleyebilirsiniz.


___

PDF formatında e-Kitaplarımız:









504 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page