top of page

BEBEKLERDE KOLİK

““Akşam saatlerinde ağlayan arabaya binince susan bebekler””


Kolik genel olarak, görünürde hiçbir neden yokken (örneğin açlık, kirli bebek bezi vb.) günde ≥3 saat süren ve diğer açılardan sağlıklı <3 aylık bir bebekte haftada ≥3 gün ortaya çıkan ağlama olarak tanımlanır.


Doğal seyir – Kolik semptomları bebeklerin %90'ında 8-9 haftalıkken kendiliğinden düzelir. 


Yönetim – Kolik tedavisi öykü, muayene ve aile özelliklerine göre bireyselleştirilir. Amaç, bakıcıların çocuğun semptomlarıyla baş etmelerine yardımcı olmak ve bakıcı-çocuk ilişkisinde uzun vadeli sonuçları önlemektir.


Bakım verenin desteği yönetimin temel dayanağıdır.


•Bakıcı desteğinin ötesinde, birinci basamak müdahaleler olarak besleme tekniğinde değişiklik yapılmasını ve/veya bebeği rahatlatmak için çeşitli tekniklerin denenmesini (örneğin, bebeğin karnını ovuşturmak, "beyaz gürültü" sağlamak, vb.) önerilmektedir.


Formülle beslenen bebekler için hidrolizat formülünün veya emzirilen bebeklerin anneleri için hipoalerjenik diyetin zaman sınırlı bir denemesi, birinci basamak müdahalelere yanıt vermeyen bebekler için yararlı olabilir. Formülle beslenen bebekler için inek sütü formülünden soya proteini formülüne geçmemenizi veya lifle zenginleştirilmiş bebek mamaları kullanılmaması önerilir.


•İnfantil kolik için bir takım başka müdahaleler, metodolojik zayıflıklar veya tutarsız sonuçlarla (örn. probiyotikler, simetikon, bitkisel çaylar) randomize çalışmalarda değerlendirilmiştir. Bu sınırlamalar göz önüne alındığında, genellikle bu müdahaleleri infantil kolik için kullanılması önerilmez. Ancak potansiyel riskler ve faydalar tartışıldıktan sonra duruma göre denenebilir.


Takip – Kolik bebeklerin takip sıklığı kişiye özeldir. Bazı bebekler ve bakıcılar güvence için sık sık (yani haftalık veya 2 haftada bir) takip gerektirebilirken, bakıcıları iyi başa çıkan ve güçlü destek ağlarına sahip olan diğer bebekler daha az sıklıkta görülebilir.


Sonuçlar – Mizaç, davranış, uyku düzenleri, aile işlevleri, astım ve atopiye ilişkin kolik sekellerine ilişkin veriler çelişkilidir. Ancak koliğin bilişsel gelişimle ilişkili olduğu görülmemektedir.


Not: UPTODATE’ten yararlanılarak hazırlanmıştır (Son erişim: Kasım 2023)



 



 

> PRİME ÜYELİK NEDİR?

Bee Akademi, Prime Üyelik. DHY Eğitimi Dahil
  • Prime üye olarak tüm eğitimlere sınırsız erişim sağlayabilirsiniz.

  • Tek seferlik ödeme ile 3, 6 ya da 12 aylık Prime Üyelik alabilirsiniz.

  • Prime üyelik en avantajlı ve indirimli eğitim hizmetimizdir.

  • 6 ve 12 Aylık Prime Üyeliklerde tüm ebooklar hediyedir.







408 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page