MÜZİK & SAĞLIK
Merhabamızı müzik ve sağlıkta iyileştirici etkisi üzerine yaparak bu köşemize merhaba diyelim istedim.
Müzik zihin, vücut ve ruhsal bütünlük arasında bir denge oluşturmakta. Yapılan bir çok bilimsel çalışmada ses ve müziğin iyileştirici etkisi gözlemlenmiş. Hal bu olunca tedavide kullanılmasına şaşırmamalı.
Müzikle tedavinin tarihi de tıp tarihi kadar eskiye dayanır. Çünkü insanlar tedavi araçları ile çoğu kez müziği birlikte kullanmışlardır. Homera ameliyatlarda müziği kullanmıș, Platon da müziğin ahenk ve ritmiyle insan ruhunun derinliklerine nüfuz ederek ona rahatlık verdiğinı belirtmiștir.
Türklerde, Orta Asya'da "Baksı" adı verilen şaman müzisyenler çeşitli hastalıkların tedavisinde müziği kullanmışlardı. Farabi, İbn-i Sina gibi İslam filozoflarının da hem hekim hem de müzikolog oldukları görülmektedir. Aslında döneminin en güzel örneği Osmanlı'da 15. yüzyılda Edirne'de kurulan Sultan Beyazit Darüşșifası idi. Her psikolojik rahatsızlığa ayrı bir makam müziğin reçete edildiği hayranlık uyandıran çağını aşan bir ruh hastalıkları hastanesiydi şifahane. Hekim gözüyle gezdiğinizde etkilenmemeniz mümkün değil. Mutlaka öneririm.
Batıda ise 20. Yüzyılın ortalarında hastane ortamında müzik kullanılmaya başlanmış, nörolojik temelleri hakkında teoriler geliştirmeye başlanmıştır ve müziğin fizyolojik parametreler üzerine etkilerini deneysel olarak araştırılmıştır.
İnsanın duygu durumunu düzenleyen serotonin, dopamin, adrenalin salınımını etkilediği kan basıncı, solunum gibi fizyolojik işlevleri düzenlediği ve beyindeki oksijenizasyon dengesini sağladığı gözlenmiştir.
1976'da New York'ta yataklı yoğun bakım ünitesine bir müzik sistemi yerleștirdikten sonra kalp krizlerinde bir düşüş olduğu ve ölüm oranının yüzde 8-12 civarında azaldığı gözlenmiş. 1987'de Saint Joseph Hastanesi Güney Caroline Üniversitesi"ne bağlı olan bir hastanede yirmi kalp hastasıyla yapılan bir çalışmada, bir araştırmacı kasete kaydedilmiş belli müzikleri dinlemenin kan basıncını yüzde 12-15 oranında düşürdüğünü bildirdi. Bu kasetlerde Bach, Vivaldi, Bizet, Debussy, Cat Stevens, Nat King Cole, John Denver, gibi besteciler yer alıyordu.
Bolwerk ise 1990 yılında Miyokard Înfarktüsü geçirmiş yoğun bakım hastalarında yaptığı çalışmada; müziğin hastaların ağrı ve anksiyetesini azaltmada etkili olduğunu belirtmiştir.
Ne mutlu ki şunun farkındayız.
Bütün evren bir titreșim halinde ve her varlık kendi eşsiz frekansında titreşir.
Bu demek oluyor ki hepimiz şifa veren o eşsiz müziğin birer parçalarıyız.
Sevgilerimle...
Uzm. Dr. Senem Derya TATAR
EĞİTİM ÖNERİLERİ
AİLE HEKİMLİĞİ EĞİTİMİ
Aile hekimleri, aile hekimliği asistan doktorları ve acilde asm'de çalışan doktorlar, dhy'ye hazırlananlar için faydalı olacak birçok pratik bilgi ve dikkat edilmesi gereken konuya değinilen 8 derslik eğitim.
Toplam Süre: 519 dakika
Video Sayısı: 10
Erişim Süresi: 60 gün
EBOOKLARA GÖZ ATIN:
コメント